Suski Suomela (Fagerström) – valmennusta ammattitaidolla

Koulutus ja kokemus

 • Tmi Suski Suomela, ratsastusvalmennuksia ja -luentoja 2014 –
 • Mindfulness-työssäohjaaja 2017
 • MB Master Coach 2015
 • Yrittäjän ammattitutkinto 2004
 • Ratsastuskoulu Poni-Haka Oy:n toimitusjohtaja 1991 – 2014
 • Ponien estemaajoukkuevalmentaja 2000 – 2004
 • Master-ratsastuksenopettaja 2001
 • A-valmentajakoulutus (nyk. II-tason valmentaja) 1996
 • Ypäjällä ratsuttajalinjan opettaja 1989 –1991
 • Ratsastuksenopettaja 1987
 • Kilparatsastaja 1976 – 1999

Ratsastusvalmennus

Hevoset ovat olleet osa elämääni aivan syntymästä saakka. Aloitin kilpaurani jo 7-vuotiaana kilpaillen lähinnä esteratsastuksessa ensin poneilla, myöhemmin hevosilla sekä kansallisissa että kansainvälisissä luokissa. Lisäksi olen sekä kouluttanut että kilpaillut paljon nuorilla hevosilla. Oman kilpaurani ja käytännössä koko elämän mittaisen hevosten parissa työskentelyni ansiosta olen ammattitaitoinen ja kokenut valmentaja, joka osaa huomioida kaikentasoisten ratsastajien ja hevosten tarpeet.

Henkilökohtainen valmennus

Jo kilparatsastajana huomasin henkisen valmentautumisen merkityksen ja voiman. Elämäntaidon valmentajaksi opiskelin, koska halusin auttaa myös muita kuin ratsastajia saavuttamaan tavoitteensa ja unelmansa.

Minun tarinani

Vanhempani perustivat ratsatuskoulu Poni-Haan ollessani 6-vuotias. Olin innokas ponityttö ja ratsastin todella paljon. Vartuttuani opiskelin ensin ratsastuksenopettajaksi ja olin joitakin vuosia töissä opettajana Poni-Haassa ja Ypäjällä ratsuttajalinjan opettajana. 

Vuonna 1991 minusta tuli Poni-Haan toimitusjohtaja. Kävin Helsingin kauppakorkeakoulun järjestämän vuoden kestävän OMA pienyritys -koulutuksen, josta sain paljon tietoa yrityksen johtamisesta. Suoritin myöhemmin yrittäjän myös ammattitutkinnon. Poni-Haasta tuli Suomen suurin ratsastuskoulu ja meidät valittiin Vantaalla vuoden yrittäjiksi 2005.

Liikaa kaikkea – liian pitkään

Olin kunnianhimoinen ja minulla oli paljon ideoita ja visioita, joita toteutimmekin veljeni Pontus Fagerströmin ja Poni-Haan upean henkilökunnan sekä talliyhteisön kanssa. Elimme hienoja aikoja. Toimitusjohtajan työ oli ajoittain melko stressaavaa, enkä koskaan oikein osannut hoitaa itseäni. Söin satunnaisesti mitä sattui, enimmäkseen Mäkkärin Big Mac -aterioita ja karkkia. Aamupalaa en syönyt koskaan. Nukuin hyvin vähän ja kävin nuorempana paljon ulkona kavereitten kanssa, jolloin tuli valvottua entisestään. Tein todella pitkiä päiviä ilman riittävää lepoa. Olin mukana useassa vapaaehtoistoiminnassa. Viikonloput menivät kisamatkoilla ja lomat olivat juhannuksena ja marraskuussa viikko, pari etelässä. 

Pakkoherätys

Nautin täysin siemauksin työstäni, mutta molemmista päistä itseni polttaminen vaati veronsa ja sairastuin lopulta burn outiin. Vuonna 2004 tapasin mieheni, jonka myötä asetuin elämään normaalimpaa perhe-elämää ja aloin odottaa poikaamme. Työstressi ja paineet, ihmissuhdeasiat töissä ja rahahuolet kuitenkin painoivat edelleen ja menetin usein yöuneni. Olin yhä todella uupunut eikä minulla ollut mitään unelmia ja innovatiivisuutta. Lopulta sairastuin kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. 

Oman opiskelun kautta muiden avuksi

Kun tajusin, kuinka tärkeää on itsestä huolehtiminen, aloitin elämäntaidon valmentajan opinnot, lähinnä saadakseni itselleni keinoja toimia ja apuja yrityksen johtamisessa, varsinkin henkilöstöasioissa. Innostuin aiheesta niin paljon, että opiskelin Master Coachiksi. Koulutuksessa opin ymmärtämään enneagrammista ja ihmisten eri persoonallisuustyypeistä, mistä sain huikeat työkalut itseni johtamiseen! Innostuin aiheesta niin, että menin enneagrammi-ohjaajakoulutukseen. Koulutusten aikana ymmärsin, kuinka tärkeää on päivittäinen hiljentyminen ja opiskelin vielä Mindfulness-ohjaajaksi.

Viimeisinä vuosina ennen Poni-Haan myyntiä koin saaneeni hyviä työkaluja sekä itseni että yrityksen johtamiseen ja nautin taas täysillä työn tekemisestä. Sain takaisin elämäniloni ja roppakaupalla uusia unelmia. Koen saaneeni niin paljon työkaluja omaan elämääni, että haluan jakaa osaamistani myös muille sitä kaipaavalle, niin hevospiireissä kuin niiden ulkopuolella.