Referenssejä


"Uudella hevosellani oli tapana saada säikähtäessään todella hurjia paniikkikohtauksia, joiden aikana siihen ei saanut minkäänlaista yhteyttä – siinä mentiin pitkin maneesia aivan kauhun vallassa kumpikin. Kun hevoselle kipua aiheuttaneet tulehtuneet hampaat ja kipeytynyt selkä oli hoidettu eikä fyysistä syytä paniikille enää ollut, jäi pelko kuitenkin kummittelemaan mieleeni etenkin laukan nostoissa, joita herkkä hevonenkin aluksi jännitti. 

Suskin avulla sain analysoitua mikä tilanteessa minua oikeasti pelotti: minulle se ei ollut putomisen tai itseni satuttamisen pelko, vaan nimenomaan täydellinen hallitsemattomuuden tunne. Pystyin palastelemaan pelkoni osiin, kerryttämään vähitelleen hyviä kokemuksia tilanteissa, jotka ennen jännittivät ja siten kasvattamaan luottamusta hevoseeni. 

Hevoseni tulee aina olemaan luonteeltaan herkästi huolestuva ja liikkeissään todella nopea, mutta Suskin avulla opin pysymään itse rauhallisena ja viestittämään siten hevoselleni, että ei hätää. Nykyään pelottavatkaan tilanteet eivät enää eskaloidu paniikiksi, vaan menevät ohi yhtä nopeasti kuin alkoivatkin. Toivoisin, että muutkin, joita joku asia jännittää tai pelottaa, uskaltaisivat puhua siitä ja hakea ammattitaitoista apua – tie parempaan lähtee jo siitä, kun asian pystyy myöntämään itselleen!"

– Merene Hovilainen, harrasteratsastaja


"Olin mukana Suskin Mind Riders – apua jännittämiseen -nettivalmennuksen pilottiryhmässä. Ensimmäisellä kerralla lähestyimme jännittämistä fysiologisesta näkökulmasta ja kävimme läpi keinoja, joilla katkaista jännityksen kierre. Ryhmässä mietimme, miksi epäonnistumisen pelko on niin yleistä ja miten suuri vaikutus omalla sisäisellä puheella on kilpailusuoritukseen. Sen sijaan, että mietimme, mikä kaikki voi mennä vikaan, tulisi keskittyä siihen, millaisen suorituksen haluamme tehdä. Oli todella antoisaa keskustella aiheesta muiden samassa veneessä olevien kanssa ja kuulla, että en ole ajatuksieni ja ongelmieni kanssa yksin. Nettivalmennuksessa oli mielestäni avoin ja rento tunnelma, ja kaikki osallistuivat keskusteluun ja jakoivat ajatuksiaan. Odotan innolla tulevia valmennuskertoja!"
– Nina Kupula, kilpaileva ratsastuskouluoppilas


"Mielestäni Suskin ehdottomasti paras vahvuus opettajana on se, että hän on aidosti läsnä oppilaalleen. Koen, että Suski on helposti lähestyttävä ja aidosti kiinnostunut oppilaan kehittämisestä, oli hän sitten minkä tasoinen tahansa.  Suskin tunnille voi osallistua kaikentasoiset ja hän kohtaa kaikki oppilaat samalla lämmöllä ja kannustuksella, mutta myöskin vaatii samalla ratsastajaa tekemään parhaansa. Opetus ei pelkästään painotu hevosen kanssa toimimiseen vaan tunneilla käydään myös läpi omia henkisiä esteitä esim. jännityksen tai pelon takia. Luennot ja webinaarit ovat hyvä lisä omien pelkojen, uskomusten ja esteiden läpikäymiseen sekä muilta ryhmäläisiltä saa vertaistukea sekä uusia tapoja lähestyä omia esteitä ratsastuksen saralla. Voin lämmöllä suositella Suskia niin ratsastus- kuin mindfullness-valmennusten vetäjänä."
– Krisse Lehtinen, aikuisratsastaja omalla hevosella